header

Godba na pihala

header Godba na pihala KUD Ljubečna deluje v okviru Kulturno umetniškega društva Ljubečna. Je ena izmed številnih sekcij v društvu.

Začetki godbe segajo v leto 1982. Takratni predsednik KUD Ljubečna Milan Brecl,je dal idejo o ustanovitvi godbe na Ljubečni. Prvi trenutek se je zdelo neuresničljivo. Poklical je sodelavca Dimec Ivan, s kateri sta delala na Opekarni Ljubečna in mu predstavil idejo. Dimec Ivan je bil takrat že bivši godbenik, ki je igral pri godbi EMO Celje in Železničarski godbi Celje. Rekel mu je, da nimajo ne kadra in ne instrumentov. Vendar g. Brecl Milan je vztrajal in poklical glasbeno družino Šabec iz Žepine, ki je takrat igrala pri Maledolski godbi. Vsi so bili zainteresirani in v oktobru 1982 je bil prvi ustanovitveni sestanek. Prišlo je nekaj nekdanjih godbenikov, ki so nekoč igrali pri raznih godbah v okolici Celja . headerPrišlo pa je tudi nekaj bodočih članov, ki so takrat prvič srečali za godbo in istrumenti ter vztrajajo še danes. V naslednjem mesecu je g. Brecl Milan nabavil nekaj rabljenih in novih instrumentov. Stekle so vaje. Prva dirigentka je bila komaj sedemnajsletna Vera Šabec (zdaj Šolinc). Vaje so potekale dvakrat tedensko ob petkih in nedeljah.

Prvi uradni nastop so imeli leta 1983 na prazniku KS Ljubečna. Godba je vztrajala in vztraja še danes. Zamenjalo se je nekaj dirigentov. Sedaj godbo vodi Verin brat Janez Šabec od leta 1991. V godbi deluje sedaj okrog 20 glasbenikov. Igrajo v domačem kraju in tudi širše. Najbolj so prepoznavni po prvomajski budnici po KS Ljubečna, ki jo igrajo že od leta 1983. Ne manjkajo pa na nobeni prireditvi v kraju. Vsako leto pa pripravijo tudi tradicionalni Jožefov koncert ob prazniku 19. marcu. Leta header2012 so slovesno proslavilo 30 letnico delovanja godbe na Ljubečni. V zadnjem času se malo srečujejo s pomanjkanjem kadra glasbenikov, vendar volje jim ne manjka. Na leto opravijo okoli 35 nastopov.

Predsednik Godbe na pihala KUD Ljubečna Dimec Ivan

Nazaj