header

Moški pevski zbor

header Začetki Moškega pevskega zbora segajo v leto 1981. Fantje so se zbrali in zapeli na prireditvi »Večer pod kostanjem«. Krajani Šmiklavža so jih spodbujali in v svoje vrste so povabili še nekaj pevcev iz širše okolice. Do prvih skrivnosti zborovskega petja jih je popeljala gospa Dragica Žvar.
In prav zbor je bil povod za ustanovitev Kulturno umetniškega društva Ljubečna. Kasneje pa so v društvu zaživele še ostale sekcije, ki še danes združujejo velik krog ljudi in dajejo kraju kulturni pečat prepoznavnosti.

Leta 1982 so imeli prvi pomembnejši nastop na občinski reviji pevskih zborov na Dobrni. Takrat je zbor sestavljalo šestnajst pevcev pod vodstvom župnika g. Alojzija Kostanjška. Nastop je bil dobra spodbuda za nadaljnje delo in jeseni leta 1982 je zbor prevzel g. Matjaž Železnik in ga vodil vse do leta 1988.header V tem času se je zbor kadrovsko okrepil in močno razširil pevski repertoar. Septembra leta 1990 je zbor prevzel g. Gorazd Železnik, ki ga vodi še danes.

Moški pevski zbor se vsako leto udeleži Občinske revije pevskih zborov in je prisoten na vseh kulturnih prireditvah v domačem kraju. Zbor je imel številne nastope doma in v tujini (Švedska, Nemčija Avstrija), kjer so prepevali našim zdomcem in jim tako približali domovino.

Zbor je leta 2001 začel s prijateljskim sodelovanjem z zborom iz mesta Thoerl iz Avstrije, ki je v letu 2009 potrjeno s pobratenjem krajev. Zbor najraje prepeva pesmi slovenskih skladateljev, prav tako pa njihov program obsega tudi pesmi tujih skladateljev.

V zboru trenutno prepeva 16 pevcev.
V zboru si prizadevajo, da bi pridobili mlajše pevce, ki bi pomladili zbor in nadaljevali tradicijo zborovskega petja v kraju Ljubečna.

Nazaj